Tipy a triky

Zde jsou zadarmo rady k nezaplaceni :-)

Kuchyne

  • Mleko ani polevka neprekypi pres okraj rendliku, potrete-li okraj nejakym tukem.
  • Knedliky se nerozvari, pridate-li do vody spetku hladke mouky.
  • Rybi pach zmizi, namocite-li rybu na nejaky cas do mleka.
  • Testo se vam pri zpracovani nebude lepit na ruce, kdyz si je pred praci namazete tukem.
  • Pri mleti strouhanky zkuste pres mlynek pretahnout sacek a zajistit jej gumickou. Budete mlit primo do pytliku a bez neporadku.
  • Aby sul ve slance nevlhla a netvrdla, vlozte do slanky par zrnek ryze nebo sucheho hrasku.
  • Kuru a bilou blanu z pomerance nebo grapefruitu oloupate snaz, kdyz plod na chvili ponorite do vrouci vody.
  • Brambory se uvari rychleji, kdyz k nim pridame lzici tuku nebo sklenku piva. Take se mohou navleknout na pletaci jehlici (kov do nich privede vic tepla) nebo varit v tlakovem hrnci.
  • Brambory uvarene ve vyvaru na polevku budou zvlaste chutne.
  • Namrzle nechutne brambory lze zachranit: nechate je par dni vyvetrat v mistnosti s teplotou asi 15 stupnu. Pri vareni pak nekolikrat menite vodu (teplou za teplou) a pridate lzicku octa.
  • Nakrojeny salam neoschne, potrete-li ho bilkem nebo sadlem.
  • Vejce pri vareni nepraskne, propichnete-li jej jehlou na tupem konci. Do vody muzete take pridat trochu octa.
  • Praskle vejce uvarite takto: oplachnete ho studenou vodou a pak vhodte do vrouci vody. Zarucene nevytece.
  • Cerstve vejce od stareho poznate ve vode: cerstve klesne ke dnu,
  • stare plave.
  • Varene vejce se vam podari roztocit na spicce, syrove nikoliv.
  • Chlebova strouhanka je pro zahustovani gulase a omacek lepsi nez mouka.
  • Aby se tuky pri smazeni nepripalovaly a neprskaly, pridejte do nich spetku soli nebo platek syrove mrkve.
  • Porcelanovy talirek polozeny do hrnce zabrani, aby se pokrm pri vareni pripalil ke dnu.
  • Aby mleko nezkyslo, dejte do nej kostku cukru nebo list krenu.
  • Okurku zachovate svezi, ponorite-li ji do vody stopkou dolu. Voda by mela okurce sahat "do puli tela". Rovnez je mozne celou okurku potrit vajecnym bilkem.
  • Poklicku muzete z hrnce pri vareni kdykoli sejmout, opatrite-li ji korkovym spuntem zatlacenym do drzatka. Za nej pak horkou poklicku v pohode chytnete.
  • Teplotu trouby muzete zmerit prouzkem tenkeho papiru. Pokud po 3 minutach papir zezloutne a zkrouti se, je trouba vlazna a upecete v ni leda piskot. Je-li prouzek zlutohnedy, je trouba vyhrata asi tak na babovku, dort nebo vanocni cukrovi. Jestlize papir docela zhnedne, je teplota vhodna i pro vanocku, buchty nebo mazanec.
  • Maso lze za i teplych dnu uchovat do druheho dne bez lednicky. Staci potrit octem nebo zabalit do uterky namocene v octove vode.
  • Jidlo stydne pomaleji, nahrejete-li predem talire.

  • Uklid & udrzba

  • Zapach z koureni se znacne zmirni, povesite-li v mistnosti houbu namocenou v octe nebo kdyz zapalite svicku.
  • Zamrzla okna umyjte slanou vodou s jarem. Nepoti se a nezamrzaji.
  • Aby obrazy visely rovne, prilepte zezadu na ram kousek smirglpapiru.
  • Spinavou spodni plochu zehlicky vycistite, kdyz prezehlite rozpalenou zehlickou vrstvu nahrubo mlete soli.
  • Mastne skvrny z papiru odstranite tak, ze je zasypete kridou, prikryjete z obou stran pijakem a zatizite do druheho dne.
  • Otvory do kuze (opasku) jdou dobre delat rozzhavenym hrebikem.
  • Prilis mekky kartac ztruhne v roztoku kamence.
  • Nerezavejici hrebiky dostanete, kdyz je rozzhavene hodite do oleje.
  • Nateracsky stetec je velice dobra pomucka na myti nadobi.
  • Skomirajici ohen ozivi hrst soli.
  • Uhli pokropene vodou vyda vetsi zar. Briketa hori dele zabalena do papiru.
  • V nouzi se da docela dobre prat gumovym zvonem na proplachovani vylevek.



  • Zpet na hlavni stranku




    .