Tipy a triky

Zde jsou zadarmo rady k nezaplacení :-)

Kuchyně

  • Mléko ani polévka nepřekypí přes okraj rendlíku, potřete-li okraj nějakým tukem.
  • Knedlíky se nerozvaří, přidáte-li do vody špetku hladké mouky.
  • Rybí pach zmizí, namočíte-li rybu na nějaký čas do mléka.
  • Těsto se vám při zpracování nebude lepit na ruce, když si je před prací namažete tukem.
  • Při mletí strouhanky zkuste přes mlýnek přetáhnout sáček a zajistit jej gumičkou. Budete mlít přímo do pytlíku a bez nepořádku.
  • Aby sůl ve slánce nevlhla a netvrdla, vložte do slánky pár zrnek rýže nebo suchého hrášku.
  • Kůru a bílou blánu z pomeranče nebo grapefruitu oloupáte snáz, když plod na chvíli ponoříte do vroucí vody.
  • Brambory se uvaří rychleji, když k nim přidáme lžíci tuku nebo sklenku piva. Také se mohou navléknout na pletací jehlici (kov do nich přivede víc tepla) nebo vařit v tlakovém hrnci.
  • Brambory uvařené ve vývaru na polévku budou zvláště chutné.
  • Namrzlé nechutné brambory lze zachránit: necháte je pár dní vyvětrat v místnosti s teplotou asi 15 stupňů. Při vaření pak několikrát měníte vodu (teplou za teplou) a přidáte lžičku octa.
  • Nakrojený salám neoschne, potřete-li ho bílkem nebo sádlem.
  • Vejce při vaření nepraskne, propíchnete-li jej jehlou na tupém konci. Do vody můžete také přidat trochu octa.
  • Prasklé vejce uvaříte takto: opláchněte ho studenou vodou a pak vhoďte do vroucí vody. Zaručeně nevyteče.
  • Čerstvé vejce od starého poznáte ve vodě: čerstvé klesne ke dnu,
  • staré plave.
  • Vařené vejce se vám podaří roztočit na špičce, syrové nikoliv.
  • Chlebová strouhanka je pro zahušťování guláše a omáček lepší než mouka.
  • Aby se tuky při smažení nepřipalovaly a neprskaly, přidejte do nich špetku soli nebo plátek syrové mrkve.
  • Porcelánový talířek položený do hrnce zabrání, aby se pokrm při vaření připálil ke dnu.
  • Aby mléko nezkyslo, dejte do něj kostku cukru nebo list křenu.
  • Okurku zachováte svěží, ponoříte-li ji do vody stopkou dolů. Voda by měla okurce sahat "do půli těla". Rovněž je možné celou okurku potřít vaječným bílkem.
  • Pokličku můžete z hrnce při vaření kdykoli sejmout, opatříte-li ji korkovým špuntem zatlačeným do držátka. Za něj pak horkou pokličku v pohodě chytnete.
  • Teplotu trouby můžete změřit proužkem tenkého papíru. Pokud po 3 minutách papír zežloutne a zkroutí se, je trouba vlažná a upečete v ní leda piškot. Je-li proužek žlutohnědý, je trouba vyhřátá asi tak na bábovku, dort nebo vánoční cukroví. Jestliže papír docela zhnědne, je teplota vhodná i pro vánočku, buchty nebo mazanec.
  • Maso lze za i teplých dnů uchovat do druhého dne bez ledničky. Stačí potřít octem nebo zabalit do utěrky namočené v octové vodě.
  • Jídlo stydne pomaleji, nahřejete-li předem talíře.

  • Úklid & údržba

  • Zápach z kouření se značně zmírní, pověsíte-li v místnosti houbu namočenou v octě nebo když zapálíte svíčku.
  • Zamrzlá okna umyjte slanou vodou s jarem. Nepotí se a nezamrzají.
  • Aby obrazy visely rovně, přilepte zezadu na rám kousek šmirglpapíru.
  • Špinavou spodní plochu žehličky vyčistíte, když přežehlíte rozpálenou žehličkou vrstvu nahrubo mleté soli.
  • Mastné skvrny z papíru odstraníte tak, že je zasypete křídou, přikryjete z obou stran pijákem a zatížíte do druhého dne.
  • Otvory do kůže (opasku) jdou dobře dělat rozžhaveným hřebíkem.
  • Příliš měkký kartáč ztruhne v roztoku kamence.
  • Nerezavějící hřebíky dostanete, když je rozžhavené hodíte do oleje.
  • Natěračský štětec je velice dobrá pomůcka na mytí nádobí.
  • Skomírající oheň oživí hrst soli.
  • Uhlí pokropené vodou vydá větší žár. Briketa hoří déle zabalená do papíru.
  • V nouzi se dá docela dobře prát gumovým zvonem na proplachování výlevek.



  • Zpět na hlavní stránku




    .